icon

اطلاعات و صورت‌های مالی میاندوره‌ای تلفیقی

EN
شرکت:
بانک پارسيان
سرمایه ثبت شده:
156,340,000
نماد:
وپارس
سرمایه ثبت نشده:
0
کد صنعت (ISIC):
571923
اطلاعات و صورت‌های مالی میاندوره‌ای تلفیقی  6 ماهه منتهی به 1402/06/31 (حسابرسی شده)
سال مالی منتهی به:
1402/12/29
وضعیت ناشر:
پذيرفته شده در بورس تهران
information اطلاعات نمایش داده شده با اطلاعات امضا شده مطابقت دارد

کلیه مبالغ درج شده به میلیون ریال می باشد


گزارش بررسی اجمالی
به مجمع عمومی صاحبان سهام بانک پارسيان

1. صورت وضعيت¬هاي مالي تلفيقي و جداگانه بانک پارسيان (شرکت سهامي عام) در تاريخ 31 شهريور ماه 1402و صورت‌هاي سود و زيان، سود و زيان جامع، تغييرات در حقوق مالکانه و جريان‌هاي نقدي گروه و بانک براي دوره مياني 6 ماهه منتهي به تاريخ مزبور، همراه با يادداشت‌هاي توضيحي 1 الي 61 پيوست، مورد بررسي اجمالي اين موسسه قرار گرفته است. مسئوليت صورت‌هاي مالي با هيات مديره شرکت است. مسئوليت اين موسسه، بيان نتيجه‌گيري درباره صورت‌هاي مالي ياد شده براساس بررسي اجمالي انجام شده است.

2. به استثناي محدوديتهاي مندرج در بندهاي 7 و 8 زير، بررسي اجمالي اين موسسه براساس استاندارد بررسي اجمالي 2410، انجام شده است. بررسي اجمالي اطلاعات مالي ميان دوره‌اي شامل پرس و جو، عمدتا از مسئولين امور مالي و حسابداري و به کارگيري روش‌هاي تحليلي و ساير روش‌هاي بررسي اجمالي است. دامنه بررسي اجمالي به مراتب محدودتر از حسابرسي صورت‌هاي مالي است و در نتيجه، اين موسسه نمي‌تواند اطمينان يابد از همه موضوعات مهمي که معمولا در حسابرسي قابل شناسايي است، آگاه شود و از اين رو، اظهار نظر حسابرسي ارايه نمي‌کند.

3. به شرح مندرجات يادداشت 44 صورت‌هاي مالي، نتيجه اعتراض بانک نسبت به ماليات قطعي شده سال¬هاي 1396 تا 1399 جمعا به مبلغ 78،197 ميليارد ريال و برگ تشخيص ماليات عملکرد سال 1400 به مبلغ 13،246 ميليارد ريال تاکنون مشخص نشده و از اين بابت ذخيره لازم در حساب ها انعکاس نيافته است. اگرچه احتساب ذخيره مازاد در دفاتر ضرورت داشته ليکن تعيين مبلغ دقيق آن مرتبط به خاتمه رسيدگي سازمان امور مالياتي و مشخص شدن نتايج اعتراض بانک است.
4. الزامات استانداردهاي حسابداري درخصوص نحوه ارائه، افشا و طبقه‌بندي اقلام صورت‌هاي مالي تلفيقي و بانک در مواردي از جمله ارزيابي مجدد سرمايه گذاري هاي بلندمدت بانک، تجديد ارزيابي تمامي اقلام تشکيل دهنده طبقات زمين، ساختمان و سرقفلي بانک، يکنواختي رويه هاي حسابداري گروه (تجديد ارزيابي داراييهاي شرکتهاي فرعي و تسعير ارز)، طبقه‌بندي دارايي‌هاي غيرجاري نگهداري شده براي فروش، شناسايي ماليات انتقالي، نحوه طبقه بندي و افشاي برخي اقلام از جمله افشاي سود هر سهم به تفکيک درآمدهاي عملياتي و غيرعملياتي، نحوه ارائه اقلام صورت جريان وجوه نقد و افشاي اطلاعات مرتبط با ريسک بر اساس استاندارد حسابداري شماره 37 رعايت نشده است.
5. وضعيت تسهيلات اعطايي بانک و چگونگي محاسبه سود و کارمزد متعلقه و ذخاير پيش بيني شده در بخشنامه بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران در يادداشت‌هاي 8-7 ، 30 و 31 صورت‌هاي مالي توضيح داده شده است. در اين ‌خصوص، ضمن آن‌که الزامات دستورالعمل "طبقه‌بندي دارايي‌هاي موسسات اعتباري و نحوه محاسبه ذخاير مطالبات مشکوک‌الوصول مصوب شوراي پول و اعتبار" و بخشنامه‌هاي مربوط، در طبقه‌بندي مطالبات در برخي موارد از جمله عدم تفکيک تسهيلات و مطالبات مشکوک الوصول زير پنج سال و بالاي پنج سال رعايت نگرديده، همچنين ارزيابي وثايق ملکي در مقاطع زماني تعيين شده و با رعايت شاخص بانک مرکزي صورت نگرفته، تفاوت تسهيلات اعطايي به ساير اشخاص در سنوات قبل با استناد به راي مراجع قضايي در دوره جاري شامل درآمد ناشي از سود تسعير ارز به مبلغ 17.619 ميليارد ريال به شرح يادداشت 22 صورت¬هاي مالي شناسايي شده و تسهيلات معوق عمدتا بدون وصول وجه و از طريق فرآيند استمهال يا تمديد به عنوان تسهيلات جاري شناسايي و در حساب‌ها منعکس شده است. اگر چه احتساب ذخيره مطالبات مشکوک الوصول اضافي و حذف آثار ناشي از ثبت درآمد مورد اشاره در صورت¬هاي مالي دوره مورد گزارش ضرورت داشته، ليکن به دلايل روزآمد نبودن ارزيابي وثايق و وجود ضعف‌ در سيستم محاسبه، مبلغ دقيق آن قابل برآورد نبوده است. تحت اين شرايط تعيين تعديلات ناشي از موارد فوق بر اقلام صورتهاي مالي و ارقام مقايسه اي آن براي اين موسسه مقدور نمي باشد.
6. به شرح توضيحات يادداشت 10-7 صورت‌هاي مالي، بخشي از حساب‌هاي ارزي بانک (مشتمل بر دارايي‌ها و بدهي‌هاي پولي ارزي) در تاريخ صورت وضعيت مالي با نرخ اعلام شده توسط بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران (هر دلار 250 هزار ريال، هر يورو 265 هزار ريال و ساير اسعار بر اساس نرخ برابري به يورو) و قسمتي از سود، کارمزد و وجه التزام تسهيلات ارزي اعطائي با نرخ سامانه معاملات الکترونيکي (ETS) تسعير و سود حاصله تحت عنوان خالص سود مبادلات و معاملات ارزي و تفاوت تسعير ارز عمليات خارجي ناشي از تلفيق در حسابهاي سود و زيان و سود و زيان جامع انعکاس يافته است. در رعايت استانداردهاي حسابداري ضرورت دارد در شرايط وجود نرخ‌هاي متعدد، حساب‌هاي ارزي با نرخي که جريان‌هاي نقدي آتي ناشي از معاملات يا تسويه مانده حساب بر مبناي آن صورت مي‌پذيرد، تسعير گردد. با عنايت به موارد فوق و در غياب دسترسي به نرخ ارز قابل دسترس براي تسويه بدهي‌ها و وصول مطالبات ارزي، تعيين آثار تعديلات ناشي از نحوه عمل فوق بر اقلام صورت‌هاي مالي و اقلام مقايسه‌اي آن براي اين موسسه امکان‌پذير نشده است.
7. توضيحات مربوط به مطالبات از بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران )شامل اصل برداشت‌هاي بانک مرکزي در سال‌هاي گذشته، کارمزد عامليت وجوه مؤسسه منحله ثامن¬الحجج و مطالبات مرتبط با ماده 46 قانون رفع موانع توليد و ارتقاي نظام مالي کشور) و بدهي به آن بانک از بابت سپرده هاي ارزي، ريالي و تسهيلات ريالي دريافتي به ترتيب در يادداشتهاي 2-2-28 و 1-2-28 و 3-2-28 صورت¬هاي مالي مندرج است. اگرچه اقدامات اوليه در خصوص تعيين تکليف حسابهاي فوق صورت پذيرفته، ليکن در غياب دسترسي به تأييديه بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران و قراردادها و توافقات فيمابين، از قطعيت بازيافت مطالبات و همچنين شناسايي کامل تعهدات (مرتبط با سپرده‌هاي مدت‌دار ارزي و تسهيلات دريافتي ريالي)، اطلاعي در دست نمي‌باشد.
8. صورت تطبيق حساب با صندوق توسعه ملي (موضوع يادداشت 45 صورت‌هاي مالي)، که وضع تسهيلات ارزي دريافتي از آن صندوق، سپرده مدت‌دار ارزي و سود و کارمزد پرداختني متعلقه سال‌هاي اخير در يادداشت 1-45 صورتهاي مالي مندرج است، تا تاريخ تنظيم اين گزارش تهيه نشده است. از آنجايي که از طريق اعمال ساير روش‌هاي حسابرسي امکان اثبات مانده ارزي حساب‌هاي في مابين و بخشي از گردش حساب مزبور ميسر نگرديده، از هر گونه آثار احتمالي ناشي از وجود مغايرت مابين سوابق دفتري بانک با صندوق مذکور اطلاعي در دست نمي باشد.

9. براساس بررسي اجمالي انجام شده، به استثناي آثار موارد مندرج در بندهاي 3 الي 6 و همچنين به استثناي تعديلاتي که در نبود محدوديتهاي موارد مندرج در بندهاي 7 و 8 ضرورت مي يافت، اين موسسه به مواردي که حاکي از عدم ارايه مطلوب صورت‌هاي مالي ياد شده، از تمام جنبه‌هاي با اهميت، طبق استانداردهاي حسابداري باشد، برخورد نکرده است.

10. (نتيجه گيري اين موسسه در اثر مفاد بندهاي 10 الي12 زير مشروط نشده است) همانگونه که از بررسي صورتهاي مالي پيوست مشهود است در روال سالهاي اخير درآمد حاصل از فعاليتهاي بانکي تکافوي هزينه تامين منابع نقدي موردنياز را ننموده و بدون لحاظ داشتن درآمد ناشي از عمليات غير بانکي (سود سرمايه‌گذاري‌ها و تسعير ارز) و همچنين مصارفي که منجر به ايجاد درآمد نمي‌گردند از قبيل پرداخت مبالغي که تحت عنوان مطالبات و پيش پرداخت ها به شرکت هاي وابسته و گروه و ساير شرکتها به شرح يادداشت هاي 1-32 و 33 صورت‌هاي مالي بانک افشا گرديده است، نتيجه عمليات بانک منجر به شناسايي زيان انباشته ريال گرديده است. در اين خصوص ضمن آن که پيگيري موثرتر در زمينه اجراي برنامه هيات مديره براي برون رفت از وضعيت فعلي (به شرح يادداشت 16-7 صورت‌هاي مالي) از اهميت بسزايي برخوردار بوده، اتخاذ تمهيدات لازم جهت وصول به موقع مطالبات حاصل از عمليات غيرمرتبط نيز ضرورت دارد.
11. مالکيت رسمي بخشي از دارايي¬هاي ثابت (زمين و ساختمان موضوع يادداشت 5-36 صورتهاي مالي) و اموال تمليکي عملياتي و غيرعملياتي (به شرح يادداشت 2-35 صورتهاي مالي) بانک و همچنين قسمتي از دارايي هاي غيرمنقول شرکتهاي فرعي هنوز انتقال نيافته است. مضافا اقدامات صورت گرفته در خصوص اعمال مالکيت اموال منقول و غيرمنقول شرکتهاي گروه اپال کاني پارس به نتيجه قطعي منجر نشده است.
12. به شرح مندرجات يادداشت‌هاي3-35 و 3-36 صورت‌هاي مالي، املاک و مستغلات غير عملياتي و وثايق تمليکي، در برابر خطرات احتمالي از پوشش بيمه‌اي کافي برخوردار نمي‌باشـد.

13. مسئوليت "ساير اطلاعات" با هيات مديره بانک است. "ساير اطلاعات" شامل اطلاعات موجود در گزارش تفسيري مديريت است. اظهارنظر اين موسسه نسبت به صورت‌هاي مالي، در برگيرنده اظهارنظر نسبت به "ساير اطلاعات" نيست و نسبت به آن هيچ نوع اطميناني اظهار نمي‌شود. در ارتباط با بررسي اجمالي صورت‌هاي مالي، مسئوليت اين موسسه مطالعه "ساير اطلاعات" به منظور شناسايي مغايرت‌هاي با‌ اهميت آن با صورت‌هاي مالي يا با اطلاعات کسب شده در فرآيند بررسي اجمالي و يا تحريف‌هاي با اهميت است. در صورتي که اين موسسه به اين نتيجه برسد که تحريف با اهميتي در "ساير اطلاعات" وجود دارد، بايد اين موضوع را گزارش کند. در اين خصوص موارد مندرج در بخش "مباني نتيجه¬گيري مشروط" بالا قابل ذکر است.

14. به شرح يادداشت 3-7-59 صـورت‌هاي مالي، نسبت کفايت سرمـايه بانـک برابر با منفي 4.5 درصد و کمتر از حد نصاب مقرر بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران (8 درصد) مي‌باشد. در اين خصوص لازم به ذکر است که با در نظر گرفتن مندرجات بندهاي قبلي اين گزارش، نسبت مزبور کاهش خواهد يافت.
15. موارد مربوط به نحوه رعايت دستورالعمل‌ها و ساير ضوابط تعييني سازمان بورس و اوراق بهادار به شرح زير مي‌باشد: الف- مفاد دستورالعمل افشاي اطلاعات شرکت‌‌هاي ثبت شده نزد سازمان در ارتباط با افشا صورت‌‎‌هاي مالي تلفيقي و اصلي حداقل 10 روز قبل از برگزاري مجمع عمومي، افشا صورت‌هاي مالي ساليانه و ميان دوره‌اي شرکت‌هاي فرعي حداقل 10 روز قبل از برگزاري مجمع عمومي عادي ( ماده 7 )، ثبت به موقع صورتجلسه مجمع عمومي عادي ساليانه (ماده 10)، افشاي فوري رويدادها و تصميمات ناشر (ماده 13)، رعايت نشده است. ب- دستورالعمل انضباطي ناشران در خصوص پرداخت به موقع سود سهام (ماده 5) رعايت نشده است. ج- دستورالعمل پذيرش اوراق بهادار در ارتباط با رعايت نسبت حقوق صاحبان سهام به کل دارائيها رعايت نشده است. د- دستورالعمل حاکميت شرکتي در خصوص حداقل تعداد اعضاي هيئت مديره، اقرار نامه هيات مديره به کميته انتصابات در خصوص عدم عضويت همزمان در هيات مديره شرکتها (ماده 4)، مستندسازي ارزيابي هيات مديره از اثربخشي کميته هاي تخصصي و اعضاي هيات مديره شرکتهاي فرعي و وابسته (ماده 15)، پرداخت به موقع سود سهام (ماده 6)، افشا جزئيات معامله با اشخاص وابسته و اظهارنظر کميته حسابرسي نسبت به آن (ماده 7) و ممنوعيت تملک سهام شرکت اصلي توسط شرکتهاي فرعي (ماده 28) رعايت نشده است. ه- رعايت الزامات مندرج در دستورالعمل کنترل‌هاي داخلي حاکم بر گزارشگري مالي بررسي شده و به استثناي مواد فصول مختلف دستورالعمل مزبور پيرامون کنترل‌هاي داخلي موثر بر موارد مندرج در بندهاي 3 الي 8 اين گزارش و اقداماتي که منجر به وضعيت تشريح شده دربندهاي 10 الي 12 گرديده است، به مواردي حاکي از عدم رعايت دستورالعمل برخورد نکرده است. و- رعايت الزامات آيين نامه ماده 13 قانون توسعه ابزارها و نهادهاي مالي جديد و ضوابط مربوطه در قالب چک ليست ابلاغي سازمان بورس و اوراق بهادار مورد بررسي قرار گرفته و به استثناي عدم دريافت گواهينامه حرفه اي بازار سرمايه از سوي سازمان بورس و اوراق بهادار و گواهي قبولي در آزمون قوانين و مقررات بازار سرمايه، به مواردي از عدم رعايت الزامات مذکور برخورد نشده است. ز- ساير ابلاغيه‌ها در ارتباط با ارائه صورتهاي مالي مبتني بر استانداردهاي بين‌المللي گزارشگري مالي و تهيه صورتهاي مالي بانک طبق نمونه سازمان رعايت نشده است.
16. صورت هاي مالي پيوست توسط پنج نفر از شش نفر اعضاي هيات مديره امضا شده است.

04بهمن1402
موسسه حسابرسي آزمون پرداز
سمتامضاء كنندهشماره عضویتزمان
شريک موسسه آزمون پرداز Mohammadhasan Saadatian Farivar [Sign] 1402/11/04 14:35:35
مدير موسسه آزمون پرداز Abbas Vafadar [Sign]8008741402/11/04 14:47:09